Prema čl. 51. st. 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, svi ugostitelji koji su do dana stupanja na snagu tog Zakona obavljali djelatnost u objektima „restorani“, „barovi“ i „catering objekti“ dužni su uskladiti svoje poslovanje s odredbama Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupine „restorani“, „barovi“, „catering“ i „ objekti jednostavnih usluga“ u roku od 5 godina odnosno do 16. kolovoza 2012. Tako se npr. poslije navedenog roka više ne smije koristiti naziv „disco bar“, a svi objekti vrste „disco klub“, „noćni klub“ i „noćni bar“ moraju imati površinu minimalno 100 m2 ili se u protivnom preregistrirati u drugu vrstu. Također, moraju biti ispunjeni neki od tehničko-higijenskih uvjeta vezanih za radni prostor i prostor za usluživanje gostiju, vozila za dostavu jela moraju udovoljavati propisima o higijeni hrane, a osoblje zaposleno u objektima iz skupine „restorani“ i „barovi“ mora poznavati najmanje jedan strani jezik. Odstupanja od utvrđenih minimalnih tehničkih uvjeta tolerirat će se samo kod onih ugostiteljskih objekata koji su u sklopu građevinske cjeline koja predstavlja kulturno-povijesni objekt ili su u zaštićenoj spomeničkoj kategoriji odnosno predstavljaju posebnu ambijentalnu vrijednost.