UPUTE ZA RAD UGOSTITELJA VLASNIKA BUFFETA, CATTERINGA, KAVANA, KLETI, KRČMI, PIVNICA I RESTORANA

  Novosti         20.04.2020.

Odlukom Stožera CZ RH od 20. travnja 2020. dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima kategorije buffet, cattering, kavana, klet, krčma, pivnica i restoran uz pridržavanje 11 posebnih mjera: 1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu 2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima ili prozoru objekta. 3. Potrebno je osigurati propisani razmak između kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt 4. Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, pleksiglasom ili drugim dezinficijensima perivim materijalom omogućiti uvjete i sigurnosne mjere za zaštitu 5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama 6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira 7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja (jedna osoba prima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno) 8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze odnosno vidljiva mjesta. 9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska 10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni i mjerama zaštite 11. Ako je organiziran „drive-in“ sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se osigurati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

Ugostitelji su razočarani odnosom prema ovom sektoru, ova odluka došla je prilično kasno, a također ih čudi i odredba pod brojem 7 što je strožije nego kod trgovina ili na tržnicama gdje nitko ne postavlja pitanje odvojenosti naplate i izdavanja (preuzimanja) robe.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.