U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači, u četvrtak, 03. travnja 2025. godine, održano je 2. državno natjecanje u prigotovljavanju jela u WOK-u, koje je okupilo 18 učenika iz 13 srednjih škola diljem Hrvatske. Natjecanje je održano u dvije kategorije – za učenike i profesionalce. U kategoriji “profesionalci” natjecalo se sedam profesionalnih kuhara, a sudjelovalo je ukupno 8 županija: Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Varaždinska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Koprivničko-križevačka i Istarska županija.
Otvorenju 2. državnog natjecanja su, uz ostale, nazočili – zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport VPŽ Martina Bunić, predsjednik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić, predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza Erich Glavica…
Na početku sve prisutne pozdravio je ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Marko Marić.
Želim zahvaliti Srednjoj školi, ravnatelju i svima onima koji su doprinijeli organizaciji ovog drugog državnog natjecanja u pripremi jela iz WOK-a. Prošle godine smo imali čast ugostiti ljude iz Kine, a ove godine dolaze predstavnici iz Nepala. Nadam se da će naši dragi učenici imati priliku vidjeti kako se ovako nešto najbolje radi, ali na kraju svi ste pobjednici – rekao je načelnik Grgačić.
Prisutnima se obratio i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement koji je i službeno otvorio ovogodišnje natjecanje.
Predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza Erich Glavica je istaknuo kako je wok idealan za brzu i jednostavnu pripremu ručka za današnji ubrzan način života.
Jedan od glavnih organizatora je i Darko Baričević, profesor kuharstva u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača, koji je kazao.
U kategoriji profesionalci, sedam kuhara, uključujući i dva predstavnika domaće Srednje škole Stjepana Sulimanca, natjecali su se i kuhar iz Hotela Trakošćan, iz Restorana Višnjica te iz Bistroa Infinity.
Po završetku natjecanja, proglašeni su najbolji, a komisiju su činili poznati kuhari s licencama – predsjednik Zlatko Sedlanić te Dražen Đurišević i Erich Glavica. Također, za sve prisutne organiziran je i edukativni masterclass o pripremi jela u WOK-u, koji je vodio profesionalni kuhar iz Nepala. U sklopu događanja, organiziran je i stručni skup za nastavnike iz sektora turizma i ugostiteljstva, a posebno za one iz kuharstva.
Prvo mjesto u kategoriji učenika osvojila je Lukrecija Leavak, učenica Srednje škole Donji Miholjac, drugo mjesto pripalo je Tinu Čuraju iz Druge srednje škole Beli Manastir, a treće mjesto Josipu Abramoviću iz Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod.
U kategoriji profesionalci prvo mjesto zasluženo je osvojila je Pavica Kovač iz Restorana Višnjica, drugo mjesto osvojio je Nikola Šegan iz Bistro Infinity, a treće mjesto osvojila je Pula Peršić iz Restorana “Stara Pivnica” Pitomača. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)