Tradicija uklesana u kamen: Virovitički klesar Davorin Peisker nagrađen za pola stoljeća rada

  Novosti         09.09.2025.
Tradicija uklesana u kamen: Virovitički klesar Davorin Peisker nagrađen za pola stoljeća rada

Godišnja nagrada Virovitičko-podravske županije ove je godine, među ostalima, dodijeljena i virovitičkom obrtniku Davorinu Peiskeru kao priznanje za njegov izniman doprinos obrtništvu, dugogodišnji rad i promicanje strukovnog obrazovanja.

Peisker je vlasnik obrta KLESAR sa sjedištem u Virovitici, koji neprekidno djeluje od davne 1973. godine. Punih 52 godine ovaj klesar svakodnevno oblikuje kamen, dokazujući kako se trud i ljubav prema zanatu itekako isplate.

OBRAZUJE NOVE GENERACIJE MAJSTORA

Osim uspješnog vođenja obrta, Peisker je pružio velik doprinos i kroz aktivno sudjelovanje u radu komorskog sustava. Od samog osnutka predsjednik je ispitne komisije Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije za polaganje majstorskih ispita iz zanimanja klesar. Kroz tu ulogu godinama pomaže u obrazovanju i usavršavanju novih generacija majstora, ne samo s područja županije, već i šire.


U prijašnjim mandatima bio je i član Skupštine Udruženja obrtnika Virovitica, gdje je sudjelovao u unaprjeđenju lokalnog obrtništva. Njegov rad i trud prepoznati su kroz više priznanja koja je tijekom godina zasluženo primio.

Posebnu vrijednost njegovom djelovanju daje činjenica da je obiteljska tradicija nastavljena – sin Igor danas radi kao majstor klesar, osiguravajući nastavak kvalitete i znanja koje se prenosi s generacije na generaciju.

Davorin Peisker svojim dugogodišnjim uspješnim radom i rezultatima ostavio je dubok trag u razvoju obrtništva, ne samo u Virovitičko-podravskoj županiji, već i na razini cijele Hrvatske. Njegova posvećenost, stručnost i zalaganje za strukovno obrazovanje čine ga zaslužnim dobitnikom ovogodišnjeg županijskog priznanja.

(icv.hr, mk, dj)

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.