Sjednica je održana 11. veljače 2008. godine u restoranu «GRANIČAR» u Terezinom Polju. Na sjednici se
raspravljalo o prvoj Gastro izložbi “ZIMA NA PODRAVSKOM STOLU” te o slovenskim smjernicama dobre higijenske prakse za ugostiteljstvo.
Potpredsjednik Ceha je pohvalio organizaciju 1. Gastro izložbe,
posebno glavne nositelje aktivnosti gosp. Tkalčeca, gosp. Baričevića i gosp.
Botića te komorski ured i tajnika. Također se zahvalio POK-u,
Turističkoj zajednici i Udrugi vinara i vinogradara „Sv. Vinko“ koji su pomogli
u materijalnom smislu, te novinarima na dobroj medijskoj promociji.
Gosp. Baričević je također
ukratko iznio dojmove nazočnih posjetitelja i sudionika te predložio da se ova
manifestacija podrži kao tradicionalni dio sajma „Viroexpo“.
Komorski tajnik je iznio
materijalno-financijske pokazatelje izložbe te je također zamolio nazočne da se
izjasne žele li da se ova izložba predloži kao stalni dio zabavnog programa na
sajmu „Viroexpo“, poput tradicionalne frizersko-modne revije.
Nakon zaključenja rasprave
jednoglasno je odlučeno da se gastro izložba uvrsti kao tradicionalni dio
popratnih sadržaja sajma „Viroexpo“, s time da se proširi krug sudionika koji
će sudjelovati u pripremi jela te da organizacijske pripreme započnu nekoliko
mjeseci prije sajma.
Komorski tajnik je upoznavao
nazočne sa Slovenskim smjernicama dobre higijenske prakse za ugostiteljstvo, a
zatim je zamoljena gđa. Frajhaut da kao stručna osoba prokomentira uvođenje
HCCP-a.
Gđa. Frajhaut je predložila da
se umjesto komentara Slovenske prakse govori o provođenju HCCP-a u Hrvatskoj,
što su nazočni jednoglasno prihvatili. Rezimirajući kratke informacijske
podatke ona je istaknula da se dobar dio mjera već provodi kod većine
ugostitelja te da će ubuduće više obveza biti u tzv. papirologiji.
Gđa. Frajhaut je napomenula da
bi za detaljnije informiranje ugostitelja trebao biti organiziran poseban
seminar te da je ona ovlaštena samo za izradu HCCP plana, a da certificiranje
tj. odobrenje za postupanje sukladno planu obavljaju posebne tvrtke.
Zaključujući raspravu potpredsjednik
je predložio da POK uz pomoć udruženja obrtnika organizira edukacijski seminar
za širi krug ugostiteljskih obrta te da detalje s predsjednicima sekcija
ugostitelja dogovore komorski tajnik i gđa. Frajhaut. Zaključak je prihvaćen
jednoglasno.
Na kraju sjednice je gosp. Novogradec
nazočne upoznao o planu aktivnosti HOK-a na obilježavanju ove godine kao
„Godinom cehova“. U tom smislu je rekao da će se i pri
POK-u pojačano voditi briga o radu svih cehova i sekcija te da će se organizirati
okrugli stol na kojem će se vodstva svih cehova obratiti javnosti u svezi
problema u radu. Također je iznio probleme kod rada nadležnih inspekcija te
potrebu da cehovi odnosno pojedine struke donesu pravila ponašanja i rada za
svoje članove.
Predsjednik
POK-a uručio je zahvalnice gosp. Baričeviću i Botiću za uspješnu
organizaciju Gastro izložbe na sajmu „Viroexpo“.